Članki & Prispevki

Ko se premikaš kot kazalec na uri

Zelo cenim vaje, ki so zasnovane tako,da dela več večjih mišičnih skupin naenkrat. Spodaj prikazana vaja je krasna. Ključne točke pri izvedbi so:

napeta zadnjica in trebuh
hrbet naj ne bo usločen
pogled naj bo usmerjen v tla, kajti, če ga usmerite naprej, se pogosto zgodi, da zaradi tega giba usločite hrbet, kar v tem primeru ni zaželeno

Ko iščemo učinke narave v umetnem okolju…

Pred kratkim sem z družino obiskal živalski vrt. Sicer se živalskih vrtov izogibam, saj slabo prebavljam dejstvo, da je divja žival, ki sicer sodi v divjino, razstavni eksponat za ljudi. Otrok si je za rojstni dan želel, da gremo v živalski vrt in smo pač šli. Ponovno sem se spomnil besed Daniela Vitalisa, ki trdi, da smo ljudje v bistvu udomačene živali, ki živimo v umetnem okolju, ki ima precej podobnih lastnosti kot živalski vrt.

Kako se uspešno naveličate svoje najljubše športne panoge?

Si predstavljate, kako je to, ko se z nekim športom ukvarjate več kot trideset let? Verjetno si lahko predstavljate, da prej ali slej pridete do točke, ko se vsega naveličate, ne glede na to, kako radi imate v bistvu to športno panogo. To se je zgodilo meni in morda najdete v tem članku kakšen namig, da se to po nepotrebnem ne bo zgodilo tudi vam.

Ko si del matrice in to veš…

Zadnjič sem poslušal Rewild yourself podcast in užival sem, ko sta se Daniel Vitalis in Arthur Haines delala norca iz civiliziranega človeka, ki ves čas živi v umetnem okolju in potem poskuša izničiti vse te negativne vplive umetnega okolja v drugem umetnem okolju,...

Kaj zares potrebujem? Kaj mi sporoča moje telo? Kaj čutim?

Programirani smo! Prej zaupamo zunanjim normam, predpisom, peščenim uram, kot pa signalom svojega telesa. Samo mi v resnici vemo, koliko nečesa zares potrebujemo. Prav zaradi tega, ker nas ves čas obkrožajo neke norme, neka navodila, zakoni in priporočila, le redko zares prisluhnemo sebi. Zakaj? Ker nam ni treba, ker to za nas počne država, trener, vaditelj, prijatelji in še kdo.

Strokovnjaki, ki so spremenili moj pogled na gibanje

Zadnje čase odkrivam na spletu zanimive ljudi, ki potrjujejo moje slutnje, ki jih imam glede gibanja in o telesu že več kot dvajset let. Vse kaže se, da so te slutnje bile pravilne. Bolj kot kadarkoli prej, se mi pa zdi, da sem ponovno prispel na nek začetek, ker so mi ti strokovnjaki tudi sesuli kar nekaj prepričanj, ki sem jih imel o sebi, o gibanju in o športu nasploh.

Ko zaradi zdravja odstraniš iz stanovanja stole, mizo in zofo…

Pred kratkim sem poslušal različne podcaste s Katy Bowman, ki je iz svojega stanovanja odstranila vse stole in mize ter zofo, ker zagovarja sedenje na tleh. Za nas je to morda čudno, vendar je prav sedenje na tleh za večino človeštva nekaj normalnega in naravnega.

Bogato naravno okolje, nekaj orodja in družba različno starih otrok je dovolj, da otroci iz sebe potegnejo vse svoje potenciale

Urša, s tem, ko se po svetu pojavljajo gozdni vrtci, me seveda zanima, v čem se gozdni vrtci razlikujejo od standardnih vrtcev? Katere so glavne razlike?

Urša Plešnar: Osnovna značilnost gozdnega vrtca je, da otroci preživijo praktično ves čas varstva v naravi, pa naj druženje traja le nekaj ur dnevno, kot je v Gozdalnici ali pa gre za pravi vrtec v trajanju polnega delovnega časa. Od tu naprej se danes že zelo razširjena ideja gozdnega vrtca razlikuje od dežele do dežele, od izvajalca do izvajalca.

Pin It on Pinterest